Strajuita de o cetate veche,Rupea in cursul secolelor a avut un rol economic si cultural deosebit.
Prin sapaturi efectuate pe raza orasului Rupea,s-a atestat prezenta omului pe aceste meleaguri inca de acum 5000 de ani.Respectiv s-au descoperit cioburi de urne funerare,fragmente de ceramica,unelte din piatra din paleolitic si neolitic.
Descoperirile facute in Dacia si Rupea au scos la iveala urmele unui drum roman ce ducea la Hoghiz(Vila Calida apus),Ungra(vechiul castru Poenus Vetus),Dacia,Jibert,spre Sighisoara.
In partea de jos a orasului s-a descoperit o piatra militara romana.
Intr-un document din secolul XIV cand Vlad Dracul domnitorul Tarii Romanesti bate moneda la Sighisoara,o moneda care circula si la Rupea acelor vremuri,atunci apare si denumirea de Cohalm.
Cuvantul latinesc Rupes din care deriva denumirea de Rupea inseamna con de stanca si se atribuie stancii cuaternare pe care se inalta cetatea.
Ca resedinta de targ,Rupea este amintita inca din 1433 si cunoscuta ulterior ca un centru comercial dezvoltat.Anual se tineau aici patru mari targuri.Targurile din Rupea erau cele mai renumite din Transilvania epocii.Pe timpul lui Matei Corvin,Rupea era centrul a 12 bresle de mestesugari.
In vestul orasului pe o stanca abrupta din roca de bazalt este asezata Cetatea Rupea care este una din cele mai vechi si mai puternice cetati din Transilvania.
Prima data Cetatea Rupea este atestata in documente in anul 1324 cand regele Ungariei Carol Robert numeste comite de Sibiu pe Toma,care este atacat de cele Sapte Scaune rasculate,printre care este citata si Rupea.Deci,putem afirma ca cetatea exista anterior acestei date,dar din pacate nu exista documente in acest sens.
Dupa data mentionata mai sus(1324) reprezentantii regelui ocupa cetatea care ramane sub administrarea lor timp de un secol.
In jurul anului 1420 cetatea este redata locuitorilor din Rupea pentru ca primejdia turceasca necesita colaborarea si intelegerea tuturor.
In anul 1432 navalirea turcilor aduce pustiirea unei importante parti din Scaunul Rupea,tocmai cand asezarea ajunsese la un stadiu de dezvoltare mai avansat,lucru dovedit de privilegiul comercial oferit sasilor de Ilies voievod al Moldovei in 1433 in care sunt pomeniti sasii de Ozd.In anul 1437 turcii navalesc din nou,pricinuind noi pagube.
In acelasi timp secuii aduc prejudicii scaunului Rupea necesitand interventia regelui Sigismund
In anul 1601 Mihai Viteazul trece pe aici iar mai tarziu Stefanita Voievod.
In secolul XVII sub administrarea nobilului David Heyruch de numele caruia se leaga construirea incintei de jos si refacerea fortificatilor.
In anul 1688 se instaleaza in cetate primii soldati austrieci,refacandu-se cetatea.
La 1716 cand stapanirea austriaca este definitiv instaurata,izbucneste puternica epidemie de ciuma,murind atunci o mare parte din populatie.
In perioada respectiva cetatea a fost folosita ca adapost impotriva epidemiei.
La 1788 cetatea este folosita pentru ultima data ca adapost impotriva turcilor.
inapoi
© BAIA