Colindatul

                In dimineata zilei de Craciun - 25 decembrie - feciorii si fetele se aduna acasa la jude, de unde pornesc colindatul in intreg orasul. Noroc cu hainele groase si grele si, in plus, modernizate: majoritatea clicinelor au buzunare interioare pentru anumite accesorii :)
                Desi unele detalii au fost "up-gradate", in esenta, Colindatul a ramas acelasi de zeci de ani: dupa ce tinerii primesc binecuvantarea preotului in biserica, baietii umbla din casa in casa cu colindul iar fetele ii asteapta in casele fetelor care participa la eveniment, unde colinda si ele. Cand ajung in aceeasi casa, in curte se joaca trei invartite iar fata respectiva joaca pe rand, cu Judele mare, cu cu Crasmarul mare si cu Crasmarul mic.
                Dupa ce toti rupenii au fost "colindati" - adica in dimineata de 26 ianuarie- colindatorii - pe jumatate morti (de oboseala, frig si foame) joaca o fecioreasca si o invartita in centrul orasului, apoi mananca in Sala Plugarilor. In acest timp,Tistia numara banii care s-au adunat - o suma deloc neglijabila, din care se vor organiza evenimentele folclorice ale urmatorului an.
                 Si pentru ca mi s-a sugerat ca prezentarea mea lasa impresia ca acesti tineri sunt "o haita de colindatori care strang bani", ma simt obligata sa infirm aceasta ipoteza: colindatul este un eveniment major in oras. Toti asteapta colindatorii cu portile deschise si iese scandal daca cineva este omis.

Colindatorii in fata bisericii



























inapoi




© BAIA